Drobečková navigace

Úvod > Zajímavé případy > Kočičí rýma

Kočičí rýma



Trocha teorie na úvod…

Komplex kočičí rýmy je soubor onemocnění horních cest dýchacích, který se typicky projevuje výtokem z nosu a z očí, kýcháním, sliněním, nechutenstvím, bolestivostí kloubů a zvýšenou teplotou.

Nejčastějšími původci jsou viry – herpesvirus (FHV-1) a calicivirus (FCV), méně často bakterie Chlamydophila felis, Mycoplasma felis, Bordetella bronchiseptica a další. Ti svým působením poškozují sliznice dýchacích cest a způsobují tak na nich zánětlivé změny.

Jedná se o vysoce nakažlivé onemocnění a k přenosu dochází přímým kontaktem a prostřednictvím kapének vzduchem infikovaným při kašli a kýchaní.

Jak onemocnění probíhá…

Inkubační doba herpesviru a caliciviru je až 7 dní. Herpesvirové onemocnění je závažnější a může způsobit trvalé změny na oku, zápal plic a u březích kočiček může vyvolat potrat. Jedinec, který prodělal infekci herpesvirového původu, se navíc stává celoživotním přenašečem a vlivem stresu může docházet k opětovnému rozvoji onemocnění. Kalicivirové infekce jsou vzhledem k velké genetické variabilitě tohoto viru velmi rozmanité a způsobují od aft v dutině ústní až zápaly plic a jsou příčinou tak zvaného syndromu chřadnutí koťat. Kvůli poměrně dobré odolnosti v prostředí hrozí nakažení i přes chovatelský materiál nebo majitele. Jedinci, kteří onemocnění prodělali, mohou calicivirus celoživotně vylučovat.

Jak poznáme, že se jedná o toto onemocnění…

Předběžnou diagnózu je možné stanovit již na základě klinického vyšetření kočičky, pro definitivní diagnózu je však třeba provést stěry z postižených oblastí a ty odeslat na vyšetření do specializované laboratoře. Při podezření na zápal plic je vhodné provést rentgenologické vyšetření hrudníku.

Jak probíhá léčba…

Léčba se odvíjí od aktuálního zdravotního stavu kočičky, je symptomatická a podpůrná, může být doporučena antibiotická terapie pro zabránění sekundární bakteriální infekce, u vážných stavů také kyslíková a infuzní terapie. Kvůli vysoké infekčnosti je nutné nemocnou kočičku a také kočky, které s ní přišly do kontaktu, udržovat v izolaci. Doporučitelné jsou také nebulizace - zvýšení vlhkosti prostředí, ve kterém se kočička pohybuje – a preparáty na podporu imunitního systému.

Jak onemocnění předejít…

Nejlepší prevencí onemocnění je vedle dodržování hygienických a karanténních opatření pravidelná vakcinace. Vakcína proti herpesviru a kaliciviru je dostupná již v základní vakcinaci. Očkování se provádí obvykle od 9 týdne věku s reaplikací za 3 týdny a následnou každoroční revakcinací. Dostupná je také očkovací látka proti Chlamydophile. Očkované kočky také v případě březosti předávají antivirové protilátky svým koťatům přes mateřské mléko. Tyto látky chrání novorozená koťata až do doby, kdy mohou být sama poprvé očkována.

Pro vakcinaci Vaší kočičky kontaktujte svého veterinárního lékaře na Veterinární klinice Lhotka.

Pokud máte jakékoliv pochybnosti o zdravotním stavu Vašeho zvířecího mazlíčka, neprodleně nás kontaktujte.