Drobečková navigace

Úvod > Zajímavé případy > Jak připravit Vaše psí mazlíčky na zimu a sníh…aneb nic nás nepřekvapí!

Jak připravit Vaše psí mazlíčky na zimu a sníh…aneb nic nás nepřekvapí!



I když přijde velká zima, psí kamarád musí stejně ven. Jeho člověčí páníček se na procházku v zimě může důkladně připravit: čepice, šála, rukavice a teplé boty ho ochrání před mrazem a sněhem. Jak ale ochránit pejska? V následujícím článku bychom Vám chtěli poradit, jak připravit na venkovní zimní radovánky i Vašeho čtyřnohého kamaráda!

U Vašeho pejska bude potřeba v zimě hlídat hlavně jeho tlapky. Mráz v kombinaci se sněhem a solí působí velmi agresivně na prstní polštářek, který je tak při pobytu venku v zimě opakovaně drážděn. Proto by měli psi být na procházku připraveni. Tlapky v zimě vyžadují správnou péči. Součástí správné péče je především prevence a snaha předejít vzniku poranění polštářků tlapek. Nejzákladnější ochrana pacek před zimním počasím je nanášení speciálních balzámů a mastí na polštářky.

Ochranné krémy vytváří na tlapkách voděodolnou vrstvu odolávající extrémům počasí a chrání tlapky proti sněhu, ledu, mrazu a soli. Je ale také nutné pečlivě tlapky po každé vycházce omýt teplou vodou, kdy se zároveň vypláchnou i zbytky sněhu mezi prsty psa. Poté je třeba tlapky i meziprstní prostory pečlivě vysušit. Takováto očista pacek by měla být v zimním období rutinní součástí každodenního ošetřování psa bez ohledu na to, jestli je při venčení chráněn balzámy a krémy nebo dalšími prostředky.

bota.jpgK ochraně psích tlapek mohou sloužit také speciální psí botičky. Ochranné botičky jsou vyráběny v různých velikostech, modelech i z různě odolných materiálů. Jejich nevýhodou však může být fakt, že je pes nehodlá na svých tlapkách tolerovat.

 

 

 

 

 

 

  

V případě, že i přesto vzniknou bolestivé rány na polštářcích tlapek, je nutné postižené místo několikrát denně a vždy po venčení omýt kožní dezinfekcí (např. Betadine), případně kombinovat s dezinfekční mastí a ránu chránit v domácím prostředí například ponožkou, abychom zabránili pejskovi si postižené místo lízat. Na ven je v tomto případě ideální opět krýt tlapku botičkou.

Pokud máte jakékoliv pochybnosti o vhodnosti léčby a ošetření vlastními silami, je vždy na místě navštívit veterinárního lékaře, který Vám s tímto problémem poradí.

Při velmi nízkých teplotách (pod – 15 °C) omezte zimní venčení psů pouze na nezbytně nutnou dobu. Pejsek by měl chodit ven jen vykonat tu nejnutnější potřebu. Zbytečně psa, a to platí zvláště u meších plemen, nevystavujte mrazivému počasí. Suchý mrazivý vzduch nedělá dobře ani psímu organismu.

kabát.jpgMalé krátkosrsté rasy je na procházku dobré vybavit hřejícím oblečkem. Ten by měl krýt především záda a ledviny. Nutnost nošení zimních oblečků je individuální. Záleží na tom, kolik má Váš pes srsti a také na tom, jak je otužilý. Psi, kteří jsou zvyklí žít ve vytopeném obýváku, jsou samozřejmě náchylnější k podchlazení. Oblečky mají obecně smysl při teplotách kolem nuly a méně.

 

 

 

 

 

 

 

Nezapomeňme v zimě také na naše psí kamarády, kteří žijí v boudě na zahradě. Bouda nebo kotec by měly být dobře izolované od mrazu. Ideální izolační materiál je např. polystyren. Teplota v boudě by neměla klesnout pod pět stupňů. Pokud mrazy spadnou pod -12 °C, je nejlepší dát pejska dočasně do vnitřních prostor, třeba do garáže.

Zimy a chladnějších dnů se obecně nebojte, dobu a frekvenci venčení přizpůsobte aktuálnímu počasí a tomu, jak znáte Vašeho pejska. Neodepírejte mu radost z venčení a prozkoumávání venkovního světa, nicméně do běžné péče o pejska zařaďte některá výše uvedená opatření a doporučení tak, abyste eliminovali zdravotní komplikace.

Tým Veterinární kliniky Lhotka přeje Vám i Vašim psím kamarádům příjemné prožití zimních dnů!