Drobečková navigace

Úvod > Zajímavé případy > Zásady správné výživy psa a kočky - část I. PES

Zásady správné výživy psa a kočky - část I. PES



Zásady správné výživy psa.

Pes je domestifikovaný masožravec, jež je sice způsobem života vázán na člověka, avšak stále má jako živočišný druh svoje specifické potřeby krmné dávky (Štourač, 2007).

Dříve měli majitelé - chovatelé psů velmi omezené možnosti při snaze krmit svého psa tou nejlepší stravou. Z tohoto důvodu byli psi prakticky krmeni vším, co jejich majitelé uznali za vhodné, aniž by brali ohled na jejich základní potřeby ohledně krmné dávky.

Nyní si mnoho majitelů psů pokládá otázku: „Granule versus domácí strava“? Široká nabídka krmiv nejrůznějších značek a kvality toto rozhodnutí chovatelům mnohdy neusnadní. Domácí strava je pro některé majitelé zas řešení, které se mnohdy jeví levnější a působí jako zdravější, ale může být nutričně nevyvážené, je na přípravu časově náročnější a finančně se mnohdy závratně neliší od komerčních krmiv.  A tak dochází často k situacím, kdy se domácí strava kombinuje s průmyslově vyráběnou stravou a pokud si zažívací aparát psa s tímto neporadí, poradit si musí veterinární lékař.

Jak tedy přistupovat ke správné výživě psů aneb obecné zásady výživy dospělého zdravého psa…

Pes je masožravec, ale na rozdíl od jiných šelem (kočky, fretky) toleruje větší podíl sacharidů a vlákniny v potravě, aniž by mu to činilo problémy. Krmení psů se taky bude odlišovat u psů zdravých a u psů, které mají specifické zdravotní omezení. Dospělý zdravý pes je pes od 2 let do 8 let (s přihlédnutím k plemenu), který netrpí žádnou diagnostikovanou nemocí a nemá zvláštní požadavky na výživu.

Kvalitní vyvážená potrava pro psy by měla být složená z bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny, minerálních látek a vitamínů. Vždy je potřeba upřednostňovat kvalitu před kvantitou a cena výrobku není mnohdy vypovídající ukazatel kvality. Dbejte také na to, abyste nepřecházeli z jednoho typu krmení na druhý ze dne na den a ani nestřídali různé typy stravy během dne. Na vše je potřeba postupný návyk, jinak hrozí vašemu psovi zažívací potíže. Pokud se rozhodnete pro určitý typ stravování Vašeho psa nebo kočky, je potřeba u této volby vytrvat po určitou dobu.

doggy-50840245692f0.jpg

V zásadě máte jako majitelé psa na výběr ze tří variant. Pro žádného psa nelze jednoznačně bez předchozí konzultace doporučit vhodný jediný typ stravy, všechny metody mají svá pozitiva a negativa.

vařená strava – doma připravená strava

komerční krmiva – (granule, konzervy, pamlsky)

syrová strava – BAFR (syrové maso, kosti a příkrm)

 

 

 

 

 

 

 

1. Doma připravovaná vařená strava

Doma připravovaná vařená strava je čím dál oblíbenější možnost výživy, lze ji doporučit i u nemocných zvířat a seniorů. Vždy máte pod kontrolou co, a v jakém množství váš pes dostane.

Výhody: přehled o složkách potravy, kontrolovatelná kvalita surovin, čerstvost, chutnost

Nevýhody: nižší množství vitamínů a minerálů (ztráta tepelnou úpravou, pokud se dodatečně nepřidávají), časová náročnost přípravy, cena

Obecný doporučený princip složení doma připravované potravy: 70% maso + 30% příkrm (rýže, těstoviny, vařená zelenina).

2. Krmiva komerční

Pod tímto označením jsou zahrnuté veškeré prodávané granule, konzervy, pamlsky, doplňky výživy atd.

Výhody komerčních krmiv: snadná dostupnost, vyvážené složení a rychlá příprava

Nevýhody komerčních krmiv: velké množství výrobců, různá úroveň kvality

Obecně platí, že vždy je nutné sledovat složení krmiva. Na trhu je spousta receptur, textur a příchutí komerčních diet a lze vybrat vhodnou dietu pro všechny věkové kategorie.

3. BARF - syrová strava

O Barf-ování  lze najít mnoho informací a každý chovatel a i každý veterinář má na něj svůj názor. Jestli je tento způsob výživy vhodný právě pro Vašeho psa by Vám měl pomoci posoudit veterinář, kterému důvěřujete, s přihlédnutí k celkovému zdravotnímu stavu Vašeho zvířete. Barfování je dnes velmi moderní záležitost, avšak málokdo ho skutečně ovládá natolik, že svému mazlíčkovi neškodí. BAFR je vhodný pro dospělé zdravé jedince.

Výhody: vysoká chutnost, přehled o složkách potravy, kvalita surovin, čerstvost

Nevýhody: náročnost přípravy, cena, uhlídat složení a optimální příjem energie, nutný návyk,  náročné u štěňat a nemocných zvířat

Obecný princip složení: 70% maso a 30% příkrm (z toho obiloviny do 10%), pohlídat minerální látky, zejména poměr Ca (vápníku) a P (fosforu), v optimálním poměru 1,3 : 1

dieta-pro-psy.jpg

Praktické zásady krmení psů  

  1. štěňata do věku 3 měsíců krmit 4-5 x denně, od 3-6 měsíců 3x denně, od 6 měsíců 2 x denně, dospělé jedince doporučujeme krmit také 2 x denně
  2. pokud krmíte granulemi, nezapomeňte prosím správně zvolit kategorii granulí dle velikosti plemene a také věkové kategorie
  3. pejsky není dobré krmit tzv. „ad libitum“ (dle libosti psa), ale dle stanovených tabulek (hmotnost/kondice) uváděných v gramech na den u komerčních krmiv
  4. nestřídat náhle a často různé druhy krmení (vařenou a granulovanou stravu)
  5. pokud možno dodržovat přibližně stejnou dobu krmení, zajistit neustálý přístup k misce z pitnou vodou
  6. dopřát svému psovi klid po jídle, nepodnikat zátěžové aktivity těsně po jídle (platí hlavně u velkých plemen, u kterých může dojít k torzi (přetočení) žaludku)
  7. kontrolovat průběžně hmotnost svého pejska a nezatěžovat organismus psa nadváhou
  8. nepřidávat minerální a jiné doplňky stravy bez porady s veterinárním lékařem

Pokud má Váš pejsek zdravotní problém, (alergie na krmivo, problémy s ledvinami, játry, kůží atd.) jsou pro něj na základě vyšetření a konzultace s veterinářem vhodné veterinární klinické diety, které jsou schopny mírnit nebo předcházet specifickým zdravotním problémům. Na naší klinice na základě dlouholetých zkušeností používáme diety od renomované firmy Specific.

specific.jpg