Drobečková navigace

Úvod > Zajímavé případy > Zásady správné výživy psa a kočky - část II. KOČKA

Zásady správné výživy psa a kočky - část II. KOČKA



Část druhá: Zásady správné výživy kočky.

Kočka není malý pes. A platí to i ve výživě a potravních návycích. Kočka je na rozdíl od psa „čistý“ masožravec. Znamená to, že se neobejde bez bílkovin živočišného původu, dobře metabolizuje tuky, vyžaduje jen minimum sacharidů a vůbec nepotřebuje zeleninu nebo ovoce.

Ke zdravému růstu a vývoji koček patří kvalitní chutné krmivo a jeho správné podávání. Ve svých potravních návycích je kočka poměrně konzervativní a není vůbec lehké najít krmivo, které lahodí jejím chuťovým pohárkům. Pokud jí něco nechutná, tak dokáže krmivo dlouho odmítat. Kočka krmivo přijímá v menším množství, ale ke své stravě se vrací až 20 krát v průběhu dne.

4491951.jpg

Podobně jako u pejsků, existují 2 základní směry krmení koček:

  1. krmení výhradně průmyslovými krmivy (suché, vlhké)
  2. krmení doma připravovanou stravou (vařená nebo syrová)

Každý z uvedených způsobů krmení má své přednosti a nedostatky. Krmení průmyslovými krmivy je jednoduché a pohodlné, kvalitní průmyslová krmiva zajišťují kočce přísun potřebných živin v odpovídajícím množství a poměru. 

Vlhká krmiva (konzervy, kapsičky) jsou na tom obvykle lépe, pokud jde o zastoupení živočišných složek oproti rostlinným. I vlhká krmiva průměrné kvality svým obsahem živočišných surovin a kvalitou bílkovin převyšují většinu běžných suchých krmiv. Velkou výhodou vlhkých krmiv je jejich vysoký obsah vody, který zajistí kočce dostatečnou hydrataci. Nedostatkem bývá horší živinová vyváženost, zejména nižší zastoupení vápníku oproti fosforu. Mají také poněkud horší vliv na hygienu dutiny ústní, jejich výhradní konzumace může vést k rozvoji zubního kamene.

Suchá krmiva mívají lépe vyvážený obsah živin, včetně správného poměru vápníku a fosforu. Na našem trhu je ovšem pouze pár kvalitních suchých krmiv, jejichž surovinové složení a podíl jednotlivých živin na celkové energii krmiva odpovídají požadavkům na výživu masožravce. Z důvodu nízkého obsahu vody není vhodné krmit kočku dlouhodobě výhradně suchým krmivem. Konzumace suchého krmiva může vést k nedostatečné hydrataci a zvýšení koncentrace moči, což zvyšuje riziko tvorby močových kamenů a onemocnění močových cest.

Mnohem vhodnější je kombinovat kvalitní suché krmivo s vlhkým.

raw.jpg

 

 

 

 I přes velkou oblibu hotového krmiva je hodně majitelů koček přesvědčeno, že kočka potřebuje maso v přírodní podobě. Majitelé kočkám často podávají syrová masa z přesvědčení, že jim prospívá. Kočkám syrové maso navíc moc chutná, a tak pokud krmení koček syrovým masem nemůžete odolat, dbejte prosím alespoň na to, aby předtím bylo nejméně po 3 dny zmražené při teplotě minimálně -18 °C.

 

Hlavní zásady bezpečného konzumování syrového masa, které chcete podat kočkám:

  1. doporučujeme nekonzumovat syrovou zvěřinu, především divoká prasata, dále je lepší tepelně upravit také některé druhy ryb
  2. při manipulaci se syrovým masem dodržujte přísnou hygienu – maso skladujte a s masem pracujte odděleně od jiných potravin, používejte pouze na ně speciální nádoby, prkýnka, nože, apod., před i po každé manipulaci s ním si důkladně umyjte ruce teplou vodou a mýdlem, dbejte na to, aby voda uvolněná z masa neznečistila jiné potraviny.
  3. rozmrazujte maso pozvolna v chladném prostředí, nejlépe v chladničce (omezí se tím další růst bakterií), rozmražené maso uchovávejte v chladničce a co nejrychleji spotřebujte
  4. upřednostněte takové syrové maso, které bylo předtím hluboce přemražené, před masem čerstvým, přemražení zabrání výskytu některých nebezpečných parazitů
  5. veškeré zbytky z misek okamžitě odstraňte a dále nepodávejte ke konzumaci
  6. dodržovat běžné zásady hygieny i při kontaktu se zvířaty krmenými syrovým masem

kočka.png

Vyvarujte se ale výlučnému krmení pouze masem či masnými produkty. Kromě skutečnosti, že se u zvířat krmených syrovým, ale i vařeným masem neustále potýkáme se zvýšeným výskytem průjmů nejrůznějšího původu, existuje řada konkrétních onemocnění z chybné nebo jednostranné stravy.

 

Kromě celkového obsahu bílkovin je pro kočky nezbytné také dostatečné zastoupení všech esenciálních aminokyselin, zejména argininu, taurinu a sirných aminokyselin (methionin, cystein). Nedostatek taurinu u kočky se projeví degenerací sítnice s následným oslepnutím, změnami na srdci vedoucími k rozvoji dilatační kardiomyopatie a poruchami reprodukce a vývoje mláďat. Nedostatek argininu vede k narušení syntézy močoviny v játrech, k rozvoji nervových příznaků až k úhynu v důsledku intoxikace organismu amoniakem, pocházejícím z rozkladu bílkovin. Tyto důležité složky krmiva nemusíte hlídat u komerčně vyráběných krmiv, tam se vyskytují v potřebných množstvích a složení.


Jak často krmit kočku?

Kočky přijímají potravu častěji a v malém množství, nejen ve dne, ale i v noci.

V domácích podmínkách je možné krmit kočky dvěma způsoby. Buď se krmivo nechává volně k dispozici po celý den, nebo se podává několikrát za den v malých porcích. Dospělé kočky by se měly krmit min. 2 x denně, koťata do 6 měsíců 3-4 x denně, podle možností i častěji.

Při krmení vlhkou stravou je třeba pamatovat na to, že volně ponechané krmivo se rychle kazí, zejména v teplém prostředí bytu. Navíc kočky na rozdíl od psů dávají přednost čerstvé potravě a zčásti rozložené krmivo už obvykle nepřijmou.

images.jpg

 

 

 

 

 

Voda v misce by měla být měněná také často, kočičí jazýček to jistě ocení.

 

Co jsou to trichobezoáry?

Při krmení koček je třeba pamatovat i na zvýšené riziko polykání chlupů a tvorby chlup. zámotků  -  tzv. trichobezoárů. Větší množství chlupů v trávicím traktu kočky může bránit plynulému průchodu potravy. V žaludku kočky se mohou z chlupů dělat „chuchvalce“, které kočky dráždí až ke zvracení. Proto by kočky měly mít přístup k potravinám, které mohou okusovat nebo by jejich majitelé měli používat speciální pasty na rozpouštění trichobezoarů v žaludcích koček.

Tak či onak, jedním z nejlepších ukazatelů kvality použitého krmiva je zdravotní stav Vaší kočky charakterizovaný kvalitní a lesklou srstí, výživným stavem, fyziologickými funkcemi a radostí do života i ve vyšším věku.

BpdxAUWIEAARjxy.jpg

A co v případě, že moje kočka potřebuje speciální potravu?

Pokud má Vaše kočička různé zdravotní potíže a s nimi spojené omezení ve svém stravování, existují mnohé speciální veterinární diety, které jsou schopny dlouhodobě předcházet nebo mírnit závažná onemocnění, např. výskyt močových kamenů, cukrovku, chronická onemocnění srdce, ledvin, jater apod.

Na Veterinární klinice Lhotka doporučujeme naším kočičím pacientům dlouhodobě osvědčené veterinární diety od firmy Specific.