Drobečková navigace

Úvod > Zajímavé případy > Špunt do ucha ve střevě kocoura

Špunt do ucha ve střevě kocoura



V srpnu roku 2013 nám na kliniku přinesli majitelé čtyřletého kocoura s akutním frekventním zvracením. Kocourek prozvracel celou noc.  Zpočátku zvracel zbytky jídla, pak už jen žaludeční šťávy. Ráno byl z toho všeho neklidný, zesláblý a podlamovaly se mu zadní nohy.

Klinickým vyšetřením jsme zjistili dehydrataci, sníženou tělesnou teplotu a výraznou bolestivost břicha. Vzhledem k anamnéze a klinickým nálezům jsme přistoupili k  rentgenologickému a ultrasonografickému vyšetření dutiny břišní. Obě tato vyšetření nám potvrdila nález cizího tělesa v tenkém střevě, které bránilo normálnímu průchodu zažitiny trávícím traktem, což je zásadní život ohrožující stav.

Na následující fotografii je předozadní rentgenologický snímek dutiny břišní. Bíla šipka ukazuje na cizí těleso v tenkém střevě. Na snímku je vidět, že cizí těleso není nijak výrazné, jako například kostěná tkáň obratlů. Díky svému složení má cizí těleso na RTG snímku odstín (opacitu) šedi  jako okolní měkká tkaň. Je možné, že kdyby se nacházelo v jiné části střeva, nebylo by vůči okolním tkáním dostatečně kontrastně vykreslené. Proto by se dalo lehce přehlédnout. Většina pozřených cizích těles je z plastu, gumy a různých tkanin. Tyto materiály mají na RTG snímcích vzhled (opacitu) okolní  měkké tkáně. Proto nám je rentgenologické vyšetření často nemusí odhalit nebo podává pouze podezdření na jejich přítomnost v trávícím traktu.

 

 RTG-CT-špunt do ucha

 

Na obrázku z ultrasonografu  ukazuje černá šipka na cizí těleso v tenkém střevě,  ze kterého je vidět jen jeho přivrácený  obrys.  Zbytek tělesa nám ultrasonografické vlny nepropouští, a  proto se za ním vytváří  černý sonografický  stín. Bílé šipky ukazují na rozšířené střevo před cizím tělesem, ve kterém stagnuje střevní obsah, kdežto za ním je střevo prázdné.

 

 USG-CT-špunt do ucha

 

Po těchto vyšetřeních jsme kocourovi zavedli nitrožilní kanylu.  Byla mu na hospitalizaci aplikována analgetika,  antibiotika a infuzní roztoky, což vedlo ke stabilizaci vnitřního prostředí organismu před plánovaným operačním výkonem.

Po stabilizaci byl kocour uveden do celkové inhalační  anestezie a připraven k operaci.

Po otevření dutiny břišní se provedla revize celého trávícího traktu a nalezla se část střeva,  ve které bylo cizí těleso zachycené. Tato střevní klička se důkladně zarouškovala, čímž se oddělila od zbytku dutiny břišní.

 

Enterotomie-CT1

 

Následně bylo cizí těleso po rozříznutí střeva vyjmuto:

 

 Enterotomie-CT2

Enterotomie-CT3

 

Kocourkovi zjevně zachutnal špunt do ucha (neboli tzv. chránič sluchu),a  tak ho zbaštil celý.

 

Enterotomie-CT4 

 

Následovalo zašití střeva a břišní stěny:

 

Enterotomie-CT5 

Enterotomie-CT6 

Enterotomie-CT7 

 

Poté byl kocour probuzen z anestezie a následovala dvoudenní infuzní a podpůrná terapie. Po cca 24 hodinách od operace se kocourek začal rozkrmovat polotekutým dietním krmením a po několika dnech již mohl přijímat i normální potravu.

Celý zákrok i rekonvalescence proběhla bez komplikací, takže po vytažení kožních stehů jsme se mohli s kocourkem a majiteli rozloučit, neboť  další kontroly a vyšetření již nebyly nutné.

Na následujících snímcích je vyobrazeno cizí těleso jak bylo vidět na RTG snímku, na ultrasonografu a jak vypadalo reálně.

 

Cizí těleso-porovnání