Drobečková navigace

Úvod > Zajímavé případy > Kožní plíseň u kocoura - nové možnosti rychlé diagnostiky

Kožní plíseň u kocoura - nové možnosti rychlé diagnostiky



V říjnu tohoto roku k nám byl přiveden na vyšetření s kůží kastrovaný černý kocourek. Na ušních boltcích, temeni hlavy a horní straně krku měl suché mírně svědivé kruhovité začervenalé kožní změny se strupy a vypadanou srstí.

 

Podle relativně typického vzhledu kožních změn jsme pojali podezření na dermatofytózu, plísňové onemocnění kůže. Pro diagnostiku jsme použili nový molekulárně-genetický test laboratoře Idexx – DERMATOPHYTE RealPCR Panel, který hledá přímo nukleovou kyselinu kožně patogenních plísní a to přímo ve vzorcích z kožních šupin a chlupů v postižených oblastech. Tento test je schopen detekovat nejčastější původce plísňových onemocnění psů a koček ( Microsporum a Trichophyton spp.) a to velmi rychle. Vyšetření je hotové do 2-3 dnů po doručení do laboratoře.  Na výsledky starší metody, kterou byla mykologická kultivace, jsme museli čekat někdy až 4 týdny. Cena obou metod je srovnatelná.

 

Srst kolem lézí jsme oholili a kocoura začali koupat v protiplísňovém šampónu Malaseb.

 

Laboratorní test vyšel pozitivní, byla nalezena kožně patogenní plíseň Microsporum canis. Nasadili jsme tedy ihned celková antimykotika s obsahem Itraconazolu, který se aplikoval kocourovi každý den v podobě roztoku do tlamičky a to po sedm dní.  Následovala sedm dní dlouhá pauza a opět sedmidenní kůra Itraconazolu.  Celkem proběhla celková léčba ve třech cyklech.Vzhledem k tomu, že se tento lék metabolizuje v ledvinách a játrech a může je zatěžovat i poškozovat, tak jsme kontrolovali po každém cyklu jejich funkci nejen klinickým, ale i biochemickým vyšetřením krevních jaterních a ledvinných parametrů. Tuto celkovou léčbu jsme ještě doplnili lokálním ošetřováním antimykotickou mastí a koupelemi v šampónu s protiplísňovým účinkem.

 

Během této léčby se začaly kožní změny postupně hojit a nové se již netvořily. Pomalu začala místa s vypadanou a oholenou srstí zarůstat. Za měsíc od první návštěvy zde už nikdo ani nepoznal, že měl kocourek tak velké kožní onemocnění.

 

K úplnému vyléčení dermatofytózy u koček je potřeba prakticky vždy nasazení nejen lokálních protiplísňových přípravků v podobě mastí, šampónů či roztoků, ale i celkově podávaných antimykotik v podobě roztoků či tablet. Důvodem je nedostatečný průnik lokálních preparátů do ústí chlupových váčku, kde může plísňová infekce přetrvat a buď se po čase znovu vrátit a způsobit recidivu kožního onemocnění nebo způsobit dlouhodobé nosičství infekce a možnost přenosu na jiná zvířata i na lidi.  Dermatofytóza je tzv. zoonóza, neboli onemocnění s možným přenosem na člověka. U lidí se projevuje červenými kulatými svědivými flíčky se zdánlivě se hojícím středem a šupinatěním na okrajích.

Problémem při nasazení celkových antimykotik je fakt, že se jedná o léky, jež mohou způsobit výrazné poškození vnitřních orgánů, především jater. Z tohoto důvodu by se neměly nasazovat bez jednoznačného potvrzení kožně patogenních plísní u zvířat s podezřením na plísňová onemocnění. Proto jsme tak rádi, že máme v ruce novou přesnou a rychlou diagnostickou metodu, která je schopná odhalit patogenní plísně u zvířat během několika dnů.

 

Na obrázku jsou patrné kruhovité léze s vypadanou srstí a stroupky, které vznikly drbáním v této oblasti.

 

 
 Dermatofytoza u kočky1

 Dermatofytoza u kočky2

Dermatofytoza u kočky3

 

Vzhled kůže po oholení postižení oblasti

 

 Dermatofytoza u kočky-vzhled kůže po oholení srsti          

  

Všechna postižená místa již zarostla novou srstí.

 

 Dermatofytoza u kočky-stav ke konci léčby1

 Dermatofytoza u kočky-stav ke konci léčby2

 

Kam dál?

Pokud jste nebyli delší dobu na kontrole s Vaším mazlíčkem, doporučujeme se objednat.

Nebo můžete také kouknout na další zajímavé případy, které jsme řešili.

Věděli jste, že je péče o zuby domácích zvířat stejně důležitá, jako péče o vaše vlastní zuby?

Chci číst více

Majitelé pejsků se nás často ptají, jak si poradit se strachem během silvestrovských oslav. Proto jsme sepsali krátké doporučení.

Chci číst více

Jak jsme pomohli fence Agáthě.

Chci číst více