Drobečková navigace

Úvod > Aktuality a nabídky > Pro a proti u kastrace fen aneb jak se rozhodnout

Pro a proti u kastrace fen aneb jak se rozhodnout



Uvažujete o kastraci Vaší fenky?

Zde jsou nejdůležitější pro a proti, která Vám pomohou v rozhodnutí.

Důvody pro kastraci fenky:

-Vykastrovaná fenka má výrazně nižší riziko vzniku nejčastějšího nádorového bujení, které postihuje feny, a to nádorového bujení na mléčné žláze. Toto nádorové bujení připraví ročně o život spoustu feneček. Pokud fenečku vykastrujete včas, snížíte riziko vzniku nádorového bujení mléčné žlázy cca 200x !!!

-Vykastrovaná fenka nemá problémy s vaječníky, ať už jde o cysty, nádory či hormonální poruchy.

-Vykastrovaná fenka nemá problémy ani se záněty, ani s nádory dělohy. Především zánět dělohy neboli pyometra patří mezi velice časté a závažné zdravotní potíže, které pokud se včas nezjistí a adekvátně neléčí, mohou skončit rychlou smrtí fenečky.

-Vykastrovaná fenka nehárá, takže nemusíte řešit problémy s jeho projevy.

-Vykastrovaná fenka se chová úplně stejně, jako fenka mimo hárání.

-Vykastrovaná fenka nemůže zabřeznout, takže Vám nehrozí problémy s případnou interrupcí, ať už jakoukoliv cestou.

 

Důvody proti kastraci fenky:

- Operační zákrok Vám nepochybně přinese finanční náklady. O fenečku budete muset po operaci pečovat určitě více, než obvykle a fenečka sama by jistě chodila radši do parku na procházky, než na veterinu, kde asi úplně všechno, i při největší snaze nebude vždy příjemné.

-Statistická míra závažných až fatálních anesteziologických a operačních komplikací není nulová. Při vyselektování závažně rizikových pacientek a správném vedení operace se však riziko smrtelných komplikací pohybuje v promilích procent.

- Vykastrované fenky mají větší tendence k nadváze a obezitě. Každopádně při vhodné stravě a pohybu nemusí žádná fenka ztloustnout.

-Vykastrované fenky mají statisticky vyšší pravděpodobnost k inkontinenci, tedy mimovolnímu úniku moči. Dle statistických údajů je ale rozdíl mezi počtem inkontinentních feneček s kastrací a bez kastrace malá, proto i míra rizika, že tento problém nastane, není velká. Navíc k jeho případnému řešení existují účinné medikamenty.

-Vykastrované fence se může změnit charakter srsti, jedná se pouze o estetickou změnu, navíc pravděpodobnost změny je velice malá.