Drobečková navigace

Úvod > Články > Přetrvávající mléčný chrup u psa

Přetrvávající mléčný chrup u psa



Přetrvávající mléčný chrup u psa

U psů (ale i u koček) se vyskytují dvě sady zubů – mléčné a trvalé. Obě sady jsou založeny již při narození, ale prořezávají se postupně. Dočasný chrup se začíná prořezávat ve věku 3 týdnů, trvalý roste v období 3-7 měsíců věku. Do 6-7 měsíců věku by měly vypadnout všechny mléčné zuby. Pokud v tomto čase ještě v dutině ústní nějaké mléčné zuby jsou, je vysoce pravděpodobné, že už samy nevypadnou.

Děje se tak hlavně u malých a trpasličích plemen psů. Nejčastěji v tlamce perzistují mléčné špičáky, ale mohou přetrvávat i kterékoli jiné mléčné zuby.

Následky zdvojeného chrupu

Zdvojený chrup způsobuje rychle progredující problémy, proto je nutné přetrvávající mléčné zuby vytrhnout. Následkem těsného kontaktu mezi mléčným a trvalým zubem dochází k hromadění zbytků potravy, plaku a nečistot v mezizubních prostorech, které vede k brzké tvorbě zubního kamene a k časnému nástupu onemocnění parodontu. Dále může mléčný zub bránit správnému růstu trvalého zubu, následkem čeho dochází ke vzniku ortodontických vad. Pokud dojde k fraktuře mléčného zubu, prostoupí dření infekce do okolí jeho kořenového hrotu, kde může narušit vývoj skloviny trvalého zubu. A stejně jako u fraktur trvalých zubů hrozí i při zlomení těch mléčných formace abscesu a píštěle v oblasti infekce alveolární kosti.

Možné komplikace

Vzhledem k délce kořenů některých mléčných zubů je nutné přistupovat k jejich extrakci opatrně. Mléčné zuby jsou křehké a lehce se lámou. Navíc manipulace v oblasti formování trvalého chrupu je z hlediska poškození skloviny trvalých zubů riskantní. Při extrakci mléčných zubů je indikováno RTG vyšetření čelisti pro správnou lokalizaci kořenů. Předejde se tak nechtěnému poškození trvalých zubů.

Mléčný chrup u psa
Mléčný chrup u psa
Mléčný špičák