Drobečková navigace

Úvod > Zajímavé případy > Kámen v močovém měchýři u kocoura

Kámen v močovém měchýři u kocoura



Kámen v močovém měchýři u kocoura

Močové kameny jsou u zvířat relativně častým problémem. Jejich utváření probíhá skrytě a mnohdy nezpůsobuje vznik klinických problémů i po relativně dlouhou dobu.  Močových kamenů je několik typů a každý typ močového kamene má jinou příčinu vzniku. Proto nám při léčbě, která vyžaduje chirurgické řešení, nestačí jenom zjistit přítomnost kamínků či kamenů a odstranit je, ale potřebujeme zjistit i jejich mineralogické složení, abychom mohli zvolit vhodná preventivní opatření bránící jejich další tvorbě.

Kocour Macek měl asi týden potíže s močením. Močení bylo nepříjemné, bolestivé, abnormálně časté a mnohdy se vymočil i mimo kočičí záchod. Když se v moči objevila krev, tak majitelka neváhala a přinesla nám Macka ukázat. Jelikož měl kocour stále nutkání na močení, byl močový měchýř v době prvního vyšetření prázdný, což znemožňovalo plnohodnotné ultrasonografické vyšetření močového měchýře a získání vzorku moči. Proto jsme Mackovi předepsali na pár dnů protizánětlivě působící léky, které mu měly zmírnit příznaky častého a bolestivého močení. Za několik dnů byl Macek o trochu lepší, nemočil tak často a při další návštěvě už měl dostatečně naplněný močový měchýř, abychom mohli provést ultrasonografické vyšetření a odebrat si od něj vzorek moči.

Ultrasonografické vyšetření odhalilo cystolit neboli močový kamen uvnitř močového měchýře. S největší pravděpodobností šlo o kámen diskovitého tvaru, protože dvourozměrný obraz sonografu se typicky měnil v závislosti na směru zobrazovaného řezu.

Šipka ukazuje na kámen uvnitř močového měchýře – v podélném řezu má kulatý tvar.

 

SONO-cystolit

 

Na následujícím snímku je vidět stejný močový kámen, otočený o 90 stupňů – tedy na příčném řezu, na kterém má spíš lineární tvar.

 

SONO-cystolit2

 

Další snímek ukazuje odstínový rozdíl mezi anorganickým močovým kamenem vrhajícím sonografický stín (bílá šipka) a organickým obsahem v močovém měchýři – v tomto případě krevní sraženinou (černá šipka).

 

SONO-cystolit3

 

Rentgenologické vyšetření by nám právě v tomto případě nepřineslo moc hodnotné informace. Na RTG- snímku byl močový kámen jenom slabě viditelný, hlavně díky svému nevhodnému umístění v močovém měchýři vůči svazku RTG-záření. Jeví se jako drobná bílá čárka uvnitř močového měchýře (bílá šipka).

 

RTG-cystolit

 

Vyšetřením odebrané moči jsme zjistili přítomnost červených krvinek, bílých krvinek a odloučených povrchových buněk sliznice močového měchýře. Bakterie nalezeny nebyly. Tyto nálezy poukazují na dráždění a zánětlivou reakci v močovém měchýři bez příznaků bakteriální infekce. Bohužel, v moči se nevyskytovaly žádné anorganické krystaly, podle kterých by se dal odhadnout typ močového kamene.

Vzhledem ke zjevnému mechanickému dráždění sliznice močového měchýře kamenem, jsme majitelce doporučili cystotomii, tedy chirurgické otevření močového měchýře a odstranění kamene z jeho dutiny.

Po provedení předoperačních vyšetření se kocour uvedl do celkové anestezie, zavedl se mu močový katétr a připravil se na operaci:

 

Katetr zavedený do močového měchýře u kocoura 

Cystotomie-příprava1 

Cystotomie-příprava2

 

Po otevření dutiny břišní následovalo vybavení a zarouškování močového měchýře:

 

Cystotomie1

Cystotomie2

Cystotomie3

 

Stěnu močového měchýře jsme zachytili situačními stehy a skalpelem jsme ji nařízli. Po rozšíření řezu nůžkami jsme se dostali dovnitř močového měchýře:

 

Cystotomie4

 

Následovalo odstranění močového kamene (i s krevní sraženinou) vypláchnutí měchýře přes zavedený katétr, zašití stěny močového měchýře a následně uzávěr dutiny břišní, podkoží a kůže.

 

Cystotomie5

Cystotomie6

Cystotomie7

Cystotomie8

 

Odstraněný močový kámen byl světlý, diskoidního tvaru o průměru cca 8mm s ostrými nepravidelnými okraji, které pochopitelně dráždili sliznici močového měchýře. Mineralogickým vyšetřením se zjistilo, že se jedná o tzv. struvit neboli fosforečnan hořečnato-amonný.

 

Cystolit

 

Struvitové kameny jsou nejčastější konkrementy, které se vytvářejí v močových cestách masožravců. Nicméně u kocourů je spíše výjimkou vytvoření velkého solidního kamene tohoto typu. Ve většině případů se u nich vytváří drobounká struvitová zrníčka písku, která jsou častou příčinou komplexu onemocnění dolních cest močových u koček. Tento mineralogický typ písků a kamenů má ale tu výhodu, že se dá vhodně zvolenou dietou efektivně zabránit jejich další tvorbě a ve většině případů je možné i správnými dietními opatřeními struvitové písky a kamínky rozpustit. Hned několik renomovaných výrobců krmiv pro psi a kočky vyrábí diety určené jak k prevenci další tvorby písků a kamínků v močových cestách, tak i k rozpouštění již vytvořených struvitových minerálů.

Po chirurgickém odstranění kamene z močového měchýře u Macka a po výsledku mineralogického vyšetření kamene byla Mackovi nasazena dieta bránící další tvorbě struvitových minerálů v močových cestách. To, jak dlouho a jak intenzivní budou dietní opatření v Mackově případě ukáže čas, kdy budeme Mackovi dlouhodobě monitorovat stav močových cest a případnou další patologickou tvorbu písků či kamínků především v močovém měchýři.

Vyjmutí kamene a přeléčení antibiotiky způsobilo, že za několik dnů od zákroku už Macek neměl žádné problémy s močením a vrátil se ke svému bezstarostnému kočičímu životu.