Drobečková navigace

Úvod > Články > FORL – felinní odontoklastické resorpční léze (krčkové léze)

FORL – felinní odontoklastické resorpční léze (krčkové léze)



FORL – felinní odontoklastické resorpční léze (krčkové léze)


FORL je dentální onemocnění typické pro kočky. Jedná se o poškození tvrdých tkání zubů, které má svůj původ v oblasti parodontálního vazu a cementu. První viditelné léze jsou pro majitele koček pozorovatelné v oblasti krčku a korunky zubu. V zubu se začne tvořit dutina, kterou se organismus snaží zacelit prostřednictvím granulační tkáně a novovytvořené tkáně dásní. Dojde tak ke zdánlivému „zalepení“ vzniklé dutiny. Tato snaha organismu o zachránění situace však není dostatečná a postupně dochází k destrukci celého zubu.

 

Rozlišujeme 3 typy FORL:


1. Dobře ohraničená resorpční léze poškozující zub lokálně
2. Difuzní resorpční léze, která poškozuje celý zub včetně parodontálních tkání
3. Kombinovaný typ


Příčiny vzniku FORL


Důvody vzniku FORL v současné době nejsou spolehlivě známé. Jako možné příčiny se uvádí anatomické predispozice, metabolické a hormonální příčiny, skladba krmiva, abfrakce zubů nebo i virové infekce. Svou roli ve vzniku těchto lézí hraje i věk zvířete.

Nejčastěji postiženými zuby bývají 3. premolár a 1. molár na spodní čelisti. Často léze pozorujeme i na spodních špičácích nebo na 3. premolárech horní čelisti. Mohou se ale vyskytnout prakticky na kterémkoli zubu.

 

Terapie

Aktuálně se jako jediný způsob terapie doporučuje extrakce postiženého zubu nebo v některých případech výrazné resorpce zubu zasahující kořeny se přistupuje k amputaci korunky. Veškeré snahy o záchranu takto poškozených zubů jsou ve studiích popisovány jako nedostatečné.

Jedná se o výrazně bolestivý stav. Nezřídka toto onemocnění vyvolává odmítání krmiva, apatii, krvácení z dásní, nadměrné slinění a další problémy spojené s bolestivostí v dutině ústní. Pokud je léze jednostranná, začne kočka preferovat kousání druhou polovinou tlamy a tím se naruší přirozená samočistící schopnost zubů na straně postiženého zubu. V průběhu několika týdnů až měsíců tak dojde k značnému poškození všech zubů na postižené straně vlivem hromadění zubního plaku, tvorby zubního kamene a působením bakterií.

FORL na 309
FORL na 309
FORL na 309
FORL na 309
FORL na 404