Drobečková navigace

Úvod > Potřeba preventivních vyšetření a zákroků > Echokardiografické vyšetření srdce

Echokardiografické vyšetření srdce



Onemocnění srdce patří u zvířat mezi časté a závažné příčiny zdravotních problémů a bohužel i úmrtí. Z tohoto důvodu i psi a kočky často podstupují vyšetření srdce.

Příznaky, které poukazují na onemocnění srdce mohou být různé – zhoršení tělesné kondice, zhoršená tolerance k fyzické zátěži, potíže s dýcháním, dušnost, kašel, otoky končetin, zvětšování břicha, občasné ztráty vědomí, hubnutí …… Všechny tyto příznaky jsou velice závažné, neboť souvisí se selháváním funkce oběhového aparátu, jenž je nezbytný pro každou minutu života jedince. Nicméně v některých případech nemusí mít zvíře žádný z výše uvedených příznaků a na onemocnění srdce nás upozorní například až poslechové vyšetření srdce (např. při klinickém vyšetření před pravidelnou vakcinací). To, že zvíře nevykazuje žádný z výše uvedených příznaků oběhového selhávání nevylučuje onemocnění srdce, neboť celý oběhový aparát má velké rezervní kapacity, které po dlouhou dobu dokáží kompenzovat srdeční vadu. Bohužel většina srdečních vad se s postupujícím časem zhoršuje a každá rezervní kapacita se jednou vyčerpá, což vede k dekompenzaci oběhového aparátu a k projevům srdečního selhávání. Proto je vhodné tato onemocnění diagnostikovat v časných stádiích a pokud to jde, nasadit vhodnou léčbu, která má za cíl prodloužit život zvířete a zlepšit jeho kvalitu.

Echokardiografické vyšetření srdce: Toto vyšetření nám umožňuje podívat se na, ale i do srdce ultrazvukovou sondou. Odhalí se tak mnoho věcí, které nejsou zjistitelné například rentgenologickým nebo klinickým vyšetřením. Dají se posoudit rozměry jednotlivých srdečních částí, tvar a práce srdečních chlopní, srdeční aktivita, stažlivost srdečního svalu a v neposlední řadě průtoky krve jednotlivými srdečními oddíly a tlakové poměry uvnitř srdce. Je to neinvazivní metoda, u které většinou není potřeba vyšetřované zvíře uspávat nebo uklidňovat pomocí léků.