Drobečková navigace

Úvod > Zajímavé případy > JAK PROŽÍT VÁNOCE V KLIDU A MÍRU A BEZ NÁVŠTĚVY VETERINÁŘE

JAK PROŽÍT VÁNOCE V KLIDU A MÍRU A BEZ NÁVŠTĚVY VETERINÁŘE



Vánoce by měly být svátky klidu, míru a pohody, ale proč veterinární pohotovosti praskají v tyto sváteční dny ve švech? Protože lidé často v dobré snaze přilepšit i svým domácím mazlíčkům jim způsobí více či méně závažné zdravotní problémy a pokazí si tak vánoční pohodu.

I když je to pro někoho těžké, zkuste vydržet a držet svého psa či kočku ve stejném režimu jako obvykle. Tím jim prospějete zdaleka nejvíc.

Většina lidských dobrot nesvědčí psímu ani kočičímu zažívání a jejich podáváním jim nepřilepšíte, spíše naopak. Nesvědčí ostatně ani lidem, ale to by byla jiná kapitola.

Čeho a proč se tedy zejména vyvarovat?

Pozor na tučné potraviny

Ať už jde o maso, sýry, smažený řízek nebo třeba i cukroví nebo čokoláda, všechny jmenované „dobroty“ obsahuje značné množství tuku. Vše, co obsahuje hodně tuku, může kromě průjmu či zácpy způsobit až onemocnění slinivky břišní – akutní pankreatitidu. Jde o velice bolestivý a závažný stav, který ne vždy končí dobře. Často je potřeba hospitalizace, infuzní a antibiotická terapie a dlouhodobá nízkotučná dieta a také určitá dávka štěstí k tomu, aby se vše spravilo.

Čokoláda…

O té je většině chovatelů známo, že je pro psy a kočky toxická. Čím vyšší procento obsahu kakaa, tím rizikovější čokoláda pro zvířata je. Například čokoláda na vaření, kterou hodně z nás používá na zdobení cukroví, patří mezi ty nebezpečnější varianty. Obsahuje až 1400mg teobrominu na 100 gramů, přičemž toxická dávka pro psy začíná na někde na 250mg na kg živé hmotnosti.

Sůl…

Kuchyňská sůl neboli chlorid sodný, pro většinu majitelů možná na první pohled ne tak nebezpečná ingredience. Jde ale o její množství. Mnoho potravin typu uzeniny, instantní polévky, některé druhy těst a další pochutiny obsahují velké množství soli, které, pokud pes či kočka zkonzumují, mohou vést až k otravě. Zde je třeba dávat zejména pozor na to, aby zvíře mělo neustále k dispozici čerstvou vodu. Pokud se zkonzumovaná sůl zkombinuje ještě s nedostatkem vody, je to o to horší.

Kosti…

Kapitola sama pro sebe. Pokud pes není na kosti zvyklý, rozhodně mu je teď nepodávejte a to zejména ne tepelně upravené. Vařené nebo pečené kosti jsou křehké, snadno se rozštípnou a tím získávají na ostrosti. Hrozí ucpání nebo až perforace zažívacího traktu, což je akutní stav ohrožující život. Pokud víte, že k pozření kostí došlo, bedlivě zvíře pozorujte a při jakémkoli náznaku bolestivosti, zácpy, zvracení nebo jiných obtíží neotálejte s návštěvou veterináře a dodejte mu veškeré informace. Nestyďte se přiznat všechny podrobnosti, i když můžete mít výčitky svědomí. Lékař Vás nebude soudit, chce jen co nejlépe pomoci a k tomu potřebuje co nejvíce přesných informací. To ostatně platí u jakéhokoliv jiného zdravotního problému.

Vánoční rostlina jmelí obsahuje viskotoxiny, které v nadměrném množství mohou potrápit zažívací trakt. Raději tuto typickou vánoční dekoraci držte v bezpečné vzdálenosti nebo výšce, aby nedošlo k jejímu pozření.

Vaše zvíře, Vaše zodpovědnost…

Myslete na to, že Vaše mazlíčky máte v péči Vy a zodpovědnost za jejich zdraví je na Vás.  Bez Vás si cukroví nebo smaženého kapra nedají. Pokud jim chcete dopřát něco navíc, vyrazte raději na dlouhou procházku a věnujte se jim víc, než při shonu běžného dne. Ocení to nejen oni, ale i náš tým veterinárních lékařů, který má zájem na tom, aby Vaše zvířátka prožila také poklidné sváteční dny.

Náš tým Vám bude přes všechny vánoční sváteční dny i na Silvestra k dispozici v upravených ordinačních hodinách, které budou zveřejněny na internetových stránkách, na Facebooku a v naší mobilní aplikaci Vetlhotka.

Přejeme Vám šťastné a veselé Vánoce!