Drobečková navigace

Úvod > Články > Juvenilní hyperplastická gingivitida/periodontitída koček

Juvenilní hyperplastická gingivitida/periodontitída koček



Juvenilní hyperplastická gingivitida/periodontitída koček

Jak již název napovídá, jedná se o onemocnění dásní/závěsného aparátu zubů mladých koček. První příznaky se objevují po výměně mléčného chrupu za trvalý – tedy v 6-8 měsících věku zvířete.

Příčiny vzniku onemocnění

Příčinou tohoto stavu bývá přehnaná reakce imunitního systému na bakterie přítomné v zubním plaku. Projevem je generalizovaný zánět dásní. Dásně jsou oteklé, zarudlé, přerůstají přes korunky zubů, tvoří tzv. „pseudokapsy“, ve kterých se hromadí plak, při dotyku krvácejí. Prvním příznakem, kterého si majitel všimne, je abnormální zápach z dutiny ústní mladé kočky. Většinou se nejedná o výrazně bolestivý stav, ale pokud se problém neřeší, v krátkém čase dojde k přechodu zánětu z dásní na závěsný aparát zubů, jeho poškození, poškození kostního podkladu čelisti a následné ztrátě zubů. V některých neřešených případech může stav vyústit i v chronickou lymfo-plasmocytární gingivostomatitídu, což je značně bolestivý chronický stav často vyžadující celoživotní léčbu.

Terapie

Terapie spočívá v provedení důkladné dentální hygieny v anestezii – odstranění zubního kamene a plaku. Dále se provádí tzv. gingivoplastika, tedy resekce hyperplastických částí dásně. Vhodné je ošetření doplnit o RTG vyšetření dutiny ústní, kterým odhalíme poškození závěsného aparátu zubů a případné poškození alveolární kosti. V případě nálezu patologií se doporučuje poškozené zuby vytrhnout, předejde se tak komplikacím s hojením a vzniku bolestivých stavů.

Veterinárním ošetřením však terapie nekončí. V návaznosti na dentální hygienu je potřeba, aby se o chrup kočky dále staral i majitel doma. Každodenní čištění zubů pomůže předcházet opětovnému hromadění zubního plaku a tím i vzniku dalších patologických změn na dásních.

V některých případech, kdy není možné doma kočičce čistit zuby, nebo je zánět natolik silný, že domácí čištění zubů nestačí, bývá potřeba opakovaná dentální hygiena v anestezii v rozmezí několika týdnů až měsíců. Ve zvládání tohoto onemocnění částečně pomáhají i různé doplňky stravy, ústní vody nebo speciální krmiva.

Dobrá zpráva je, že u většiny koček při správném managementu stavu dojde k ustoupení příznaků kolem dovršení 2. roku života. Pokud se však stav neřeší, ve většině případů dojde do tohoto věku ke ztrátě většiny zubů.

Juvenilní gingivitis
Juvenilní gingivitis
Juvenilní gingivitis